Jogszabályok

Jogszabályok

Magyarországi szakmai jogszabályok gyűjteménye:

https://uj.jogtar.hu/

A jogszabályok ingyenes, teljes adatbázisa. (A Könyvtár előfizetett az archív tartalmakra is. Ezek a Könyvtárban elérhetőek, kérje a könyvtárosok segítségét.)

Borászat: 

1/2018. (II. 1.) FM rendelet A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához a 2017/2018-2019/2020 borpiaci években igényelhető támogatásról 

9/2017. (III. 6.) FM rendelet A borszőlő telepítésére és kivágására vonatkozó szabályokról 

49/2017. (IX. 29.) FM rendelet A kisüzemi bortermelői regiszterről 

395/2016. (XII. 5.) Korm. Rendelet A BOR-VIDÉK Tokaj-Hegyalja Nemzeti Program végrehajtásával kapcsolatos egyes kérdésekről

484/2016. (XII. 28.) Korm. Rendelet Az ízesített borászati termékek földrajzi jelzéseinek uniós oltalmára irányuló eljárásról, valamint ezen termékek ellenőrzéséről 

485/2016. (XII. 28.) Korm. Rendelet A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi kezelési tervéről 

4/2015. (II. 19.) FM rendelet A borászati termékek harmadik országokban 2015 és 2017 között történő promóciójának támogatásáról

56/2014. (IV. 30.) VM rendelet A borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolásáról 

5/2012. (II. 7.) NEFMI rendelet A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék történeti tájjá nyilvánításáról 

70/2012. (VII. 16.) VM rendelet A szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról 

27/2011. (IV. 12.) VM rendelet A borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről 

25/2010. (III. 19.) FVM rendelet A borászati üzemek működésének engedélyezéséről, valamint a tevékenységükre vonatkozó higiéniai szabályokról 

127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet A szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről 

178/2009. (IX. 4.) Korm. Rendelet A borászati termékek eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek közösségi oltalmára irányuló eljárásról, valamint ezen termékek ellenőrzéséről 

2008. évi LXXIII. Törvény A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról 

87/2006. (XII. 28.) FVM rendelet A szőlő szaporítóanyagok előállításáról, minősítéséről és forgalomba hozataláról 

2004. évi XVIII. Törvény A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 

99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet A borok előállításáról 

130/2003. (XII. 31.) FVM rendelet Az egri borvidék védett eredetű borairól 

 Hungarikum: 

114/2013. (IV. 16.) Korm. Rendelet A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról

2012. évi XXX. Törvény A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról

Közétkeztetés:

29/2017. (VI. 7.) FM rendelet Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program végrehajtásáról 

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

A leggyakoribb kérdések és válaszok a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán

Diétás étkezés – az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek

TÉT Platform tanulmánykötete a magyar gyermekek és fiatalok életmódjáról -> Jelszó: TETPlatform2019

Kereskedelem:

Élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok jegyzéke 83. kiadás

Élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok jegyzéke 89. kiadás

152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól 

2008. évi XLVI. Törvény Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről

2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről

4/1998. (XI. 11.) EüM rendelet Az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről 

Termékvisszahívások

Élelmiszer védjegyek

Vendéglátás: 

62/2011. (VI. 30.) VM rendelet A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 

71/2005. (IX. 27.) GKM rendelet A felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól

62/2003. (X. 27.) ESzCsM rendelet Az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásról